Thursday 30 October 2014

resepi Kuah Kacang

hai awok2..bz bebenor skrg ni...hehe..bz pe ntah..okla back to tujuan asal yer...ari tu tingin nk mkn pasembor.tbe2 je tekak ku rs cm adoi dap nye dpt mkn pasembor..terbayang2 jer. pastu pe lg mari la kte wt projek myembor..haha..tp sblm tu kne la cek bhn2 nye ade ke idok...ble da ckup bru la ble mula projek..

bahan2:
kacang tanah 2 genggam
bawang besar sbijik besar
cili kering 15 bijik..ikot kepedasan
belacan besar ibu jari ikot la kalo  ibu jari besar mana. ibu jari i shomell jer..
udang kering ckit
asam jawa
gula halus
gula merah
minyak

cara2


goreng bhn utama dulu pki miyak..jgn tinggal sb kcg senang nk hangit. nt rentung mkn la kuah kacang yg gelap n pahit.

lepas angkat kacang..goreng plak bawang udang kering ngn belacan smpi layu..smpai layu je bkn smp hangit yer ank2..huhu.

kte goreng plak cili kering.. sume ni goreng pakai minyak tau.. lps da siap tu jgn buang plak minyak tu...nt nk pkai utk next step.

jeng2...pe lak next step nih....ok2 sbr ye...blender jer sume bende yg da goreng td pkai air..bkn blender kering tau..pastu tuang jer dlm minyak yg lbh goreng td.
tadaaa!!! jd cam ni..tp xsiap lg..ble da mngelegak eh da mdidih...kang ada yg xphm plak bhs ak ni.
masukkn gula merah yg da di msk kt periuk laen n tapis amek air dia..agak2 jer. kalo nk gelap buh lbh ckit. tp kalo xda gula melaka atau ore klate panggil nisan..yeke..ke nise..eh xtau la. ha korg letak je pon sodap. buh gula putih ckit.
pastu perah asam jawa n letak garam...kuah ni kne ade rs pedas ckit.masam ckit. manis ckit baru kick! hehe...biar dia masak btol2 bagi kering ckit n nmpk cm pekat..nt dia cm kluar minyak2 ckit kt permukaan tu pastu leh angkat.
potong sengkuang,timun goreng ubi kentang yg da di rebus, tauhu,wt cucur udang potong n gaul ngn kuah ni...emmmm  daaapppp!!
kalo korang nk buat gado2 atau pecal pon leh pki resepi kuah ni..mak ak dlu niaga pecal jd ni la kuahnye..try la yer..kalo nk komen. komen ler..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...