Saturday 31 January 2015

Resepi: Daging Merah Ala Thai




Bahan2:
1/2 kg daging
Sedikit pewarna merah
2 ulas bwg putih
1 sdb cili kisar
1 sdb sos ikan (penganti garam)
2 sdb sos tiram
2 sdb sos tomato
1 sdb sos cili thai
Sedikit gula
Minyak untuk menumis
Cili merah untuk hiasan

Ok...semua dah tahu bahan2nye... ni kat bawah ni gambar bahan2 ye.


Eh...hilang pulak gambarnye





Mula2 rebusla daging ni dlu tp sebelum tu campur ckit pwarna merah..aku tibai je pakai pewarna buat kuih tu...pon bolehhh...hihi


Ni la rupanya bila dah di potong...ha..nampak line merah kat tepi daging tu..ni baru betol macam versi thai


Goreng daging bagi garing sikit. Angkat dan ketepikan


Tumis bawang putih+cili giling sampai garing


Ni hasil setelah di campur segala mak nenk sos dan daging. Letak la gula sikit. Aku tak letak garam pon sebab sos ikan da cukup masin. Letak air sikit.


Last sekali masuk kan bawang dengan cili merah bagi santekkk sikit...hihi.

Ok da siap...kalo nak kuah banyak letak kan air lebih sikit..agak2 la nak pekat mane...

Ok komen dari cik is...okla..masam sikit..kuah pekat..kena cair....

Ha tu dia komen dia...okla..ikot tekak masing2.. ikot tekak aku ok dah..hihi.. next time kalo nk masak kt cik is kene la ikot citarasa dia...ken...matakeatasmalasnak layan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...