Saturday 21 March 2015

Resepi Sagu Kuah Kastard

   


Selalu kita makan atau dengar sagu gula melaka kn..kali ni atas permintaan maharaja is...marilah kita buat sagu kuah kastard..walaupun aku xpenah buat da makan..tapi tak leh jadi alasan kannnn....encik google kan ado...

Google punya google...last2 decide nak tipon mak dia jela tanya resepi...hihi..sonang..ni la resepi mak c.is

1 cawan sagu
1 cawan air
Gula
1 sudu sunquick
2 sudu tepung kastard
Garam 
1 tin susu cair
Pewarna merah

Okeh...mula2 sinsing tangan baju dlu...hihi.
Rendam sagu ngn air bg kembang...jap je dlm 10 mnt pon boley...
Sambil tu didihkan secawan air dlm periuk..bila da didih masukkan je sagu dalam tu..dengan api sederhana ye tuan puan...masuk kan gula, pewarna ikot suka korang la nak merah ke biru ke nk buat kale pelangi ke..pastu masukkan  bahan rahsia iaitu SUNQUICK...ltak ckit je..dalam 1 sudu sebab nak bagi rasa masam2 sikit..haa gitu...bagi sagu tu masak smpai wane putih dalam sagu tu hilang..kalo tak hilang pon takpe.

Pastu meh la kita masak kuah kastardnye 

Masukkan 1 tin susu cair ,bancuhkan tepung kastard dengan air sikit pastu campur sekali. Masukkan garam ni penting ye..sebab nak bagi rasa lemak2 ckit..pastu gula jgn lupa pulak..kang xmanis ler...kalo korang rasa nk kuah bantak dan cair keh tmbah air lg 1/2 tin...ok...masakla sampai dia likat ckit.bila sagu dan kuah da siap bolehla taruk dalam bekas asing2... bila nk mkn baru campur yer...

Nak lagi sedapp masukkan dalam peti ais. .pergghhhg...dapnyeee makan sejuk2.. kena lak sekarang musim panas kan...torbaiiik habaq ang..














 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...