Saturday 21 March 2015

Resepi Spageti Bolognes

                                   


Senyum.....
hahaha....cantik senyuman anda2 semua yer..
 kita nak share resepi ni...cepat2 sediakan buku kertas pen semua bagai yer..

malam ni kelas masak spageti...mesti ada yang tak tau kan macam mana nak masak spageti. aku dulu pon tak tau jugak tapi sekarang da selalu sangat kena masak so okey la kan boleh la tahan sedap...ni stok puji diri sendiri..hihihi..sila abaikan dua serangga comel yang bertengek kat tepi pinggan aku tuh yer..sapo la punye koje nih..rosak deko-deko i tau..huhu

resepi aku ni simple mimple sangat. sebab?? pakai daging bege ramly dengan batang saderi jer..
tapi jangan ingat aku masak pakai dua benda tu jer...ada la sos dengan spagetinye..



malam semalam terlajak rajin wat spageti yang cucuk-cucuk kat sosej tu...ni terpengaruh gambar kat fb la ni..suka nau tiru..yela da cam comel je? cam comel je? harus la tiru kennnn..
okehh...ni resepi 3 orang makan.. ehh 3 orang yang kurus-kurus ye

Bahan-bahan
1/3 paket spageti
1 botol sos prego traditional
1 paket daging bege ramly
batang saderi
sosej
mentega
garam
gula
serbuk lada hitam

Bahan Kisar @ Potong

1bijik bawang besar
2 ulas bawang putih
10 bijik cili kering

Cara-cara

  • potong sosej jadi beberapa bahagian....pastu cucuk spageti dekat sosej..tak payah banyak. dalam lima batang pon okeh..baru cantik kalo sikit-sikit..aku ni tak berseni..asal cucuk je patah asal patah je aku cucuk..adoi..bersepah2 pulak..itu yang senget benget tengok.
  • sambil tu jangan lupa masak air campur mentega atau minyak pastu taruk garam sikit..nanti da didih air tu so sila la campak spageti yang dicucuk2 tadi..sampai masak.. camne naktahu spageti da masak..amek sikit spageti tadi pastu campak kat dinding..kalo melekat da masak la tu. pastu kaler dia cam da tuka jadi cam kuning cair camtu so da boleh la angkat na. 
  • potong daging bege kecik2 dan goreng dulu..lps tu angkat dan tumis bahan2 kisar tadi sampai naik bau.
  • masukkan sos prego dan tambah air dalam 1/2 botol prego tadi tuang je sekali.
  • masuk kan daging bege dengan batang saderi yang dah di potong kecik2..
  • last sekali perasakan dengna garam gula dan lada hitam...korang boleh jugak nak tambah serbuk oregano ke mix herb ke lada putih ke...kalo ada tu lagi sedap. tapi kalo tak letak pun boleh sebab dalam sos prego da complete da sume..ha lupa nak bagitau...spageti tu lepas angkat jangan lupa gaul dengan mentega atau minyak sebab nanti dia takla melekat dan nampak shinning je sokmo..huhu
okey...da siap bolehla hidang..makan dengan mayonis dengan chese...huh...sodap!






No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...