Monday 6 April 2015

Laksa Di Kayangan



terliur pulak tengok laksa ni...haish! aku tak sah kalo tak masak laksa tiap bulan..jadi rutin pulak.. laksa ni kegemaran sepanjang zaman tau..g la kat mana pon...laksa utara jugak paling best!!
selalu tengok kat pasar malam...nampak sedap tapi akhirnye kuciwa...huhuhu...rasa tak seindah rase. tawar la, cair la,.tapi harga bukan main lagi mahal...
jadi untuk kepuasan diri sendiri baik masak sendiri. konpem2 sedap kenn...kalo aku masak laksa suka pakai ikan sardin seab dia buat kuah lagi pekat dan rasa lemak. pakai 5 eko pun da cukup pekat..tapi tu untuk makan 3 orang jela..ala tapi kengkadang tak habis pon...masuk peti. esok perangat, lagi sedap!

kalo tak habis jugak nanti gi buat bihun goreng. makan dengan kuah laksa tu..perrggghh sedap wey!!
ingat lagi dulu masa sekolah rendah selalu makan laksa dalam plastik pastu sedut kuah pakai straw. bila da abih. ikat plastik tu pastu gigit kat belah bawah plastik tu makan isi dia pulak...fuhhhh nikmatnyela...memori indah betol..sekarang agak2 ada lagi tak budak sekolah buat camtu ek..memang bes la...tak pon dulu aku suka makan kuah laksa dengan nasi lemak..hahaha..bunyi cam pelik..tapi sedap...masa beli nasi lemak dekat makcik kantin tu aku selalu mintak nak letak kuah laksa atas nasi tu..sedapnye...huhu..tiba2 terimbau kenangan lama pulak..kikiki.
ada lagi kuah dalam peti tu..tak boleh jadi ni..nak kena goreng bihun jap g..tapi sebelum tu nak share dulu resepi laksa ni..jom salin cecepat!

BAHAN UNTUK KUAH
6 eko ikan sardin
1 biji bawang besar
6 bijik cili hidup
2 senduk cili kisar
3 asam keping
sedikit belacan
daun kesum
bunga kantan
garam
bahan perasa

BAHAN LAIN
setengah paket laksa kering
2 bijik telo
timun
daun salad
bawang potong nipis
cili


Mula2 mestila kena rebus ikan..taruk sikit asam keping..pastu bila da masak asingkan isi dan kuah..
isi tu blander dulu masuk dalam periuk. blander halus tau nanti baru cantik dan pekat kuah dia..tulang ikan tu jangan buang. Blander semua pakai air rebus ikan tadi. Tapis dulu tau sebelum tuang..kang penuh tulang temulang ikan tu dlm kuah nanti
pastu blander bawang besar, cili dengan belacan..lebur sekali dalam periuk.tambah air ikot pekat mana korang nak. pastu campak je asam keping, bunga kantan daun kesum dan buh garam dan perasa. bagi dia masak betol2
sambil2 tu rebus la laksa tadi sampai kembang dan lembut...kalo nak cepat. laksa tu rendam dulu nanti baru cepat sikit. tapi aku selalu tak rendam pon..pakai rebus je..pastu letak telo sekali..rebus dua2 dalam periuk tu. jimat masa..
nt boleh la hidang dengan daun salad, timun semua...nak lagi sedap makan denagan ulam raja kalo tak pon daun selum...perghhh...tambah dengan otak udang sikit....huhu..meleleh tau.





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...